Siirry sisältöön

MS Masterdataa suomeksi

15 elokuun, 2016

Konseptin määrityksiä

Yritän vääntää suomenkielelle monille jo tutut masterdatan määritelmät. Hieman huvitti käännöstä tehdessänikin, mutta kyllä siitä minusta ihan ymmärrettävää tuli. Tosin ei se ihan ysinkertaiselta heti kuulosta.

 

MDS Mallinnus Konseptina (=suunnitelma, ohjattu tai rajoitettu malli toimia tai toteuttaa)

Masterdata services on joukko suhteellisen yksinkertaisia konsepteja. Nämä konseptit muodostavat data joukkoja (Containers) ja palveluja jotka on käytettävissä ja esillä MDS järjestelmässä. Nämä konseptit on helppoja ymmärtää sellaisenaan. Konseptien tukemat vaihtelevat ja monimutkaiset skeemat muodostaa kummatkin – monimutkaisuuden ja tehon joka MDS järjestelmässä on. Ennen mallin objektien toteuttamista, on syytä käydä läpi niiden määritykset.

Mallit (Models)

Organisaation korkein taso MDS:ssä. Mallit eivät ole muuta kun toisistaan riippuvaisia entiteettejä. Vain entiteeteillä samassa mallissa voi olla riippuvuus suhteita keskenään.

Entiteetit (Entities)

MDS:n perus kokoelmat datasta. Yksinkertaisimmillaan, entiteetit voidaan ajatella olevan kuten tietokannassa taulut. Käyttäjät kontrolloivat atribuutteja (sarakkeet/columns) jotka hallitaan jokaisen entiteetin avulla. Jos Eksplisiittisesti (yksityiskohtaisesti/selvästi) määritellyt hierarkiat ovat käytössä entiteetissä, muostuvat nämä entiteetit huomattavasti monimutkaisemmaksi. Se ilmenee isäntä jäsenissä ja niiden konsolidoiduissa jäsenissä niin kuin myös niiden ryhmittelyissä (collections)

Jäsenet (Members )

Tallennetuja tietoja joilla entiteetit on täytetty. Ne voivat olla joko päätason (leaf) tai konsolidoituja jäseniä. Päätason – leaf jäsenet ovat primääri jäseniä entiteetissä. Jos entiteetillä on käytössä eksplisiittiset hierarkiat ja ryhmittelyt, voidaan luoda konsodoituja jäseniä ja niille omia attribuutteja.

Attribuutit (Attributes)

Kuvaavat jäseniä. Karkeasti ajatellen ne voidaan ajatella olevan tietokantataulun kenttiä. Entiteetit pitävät sisällään jäseniä ja niiden attribuutti arvoja. Attribuutit voivat olla joko vapaamuotoisia tai domain rajoitteisia.

Domain attribuutit (Domain-based attributes)

Attribuutit joiden sisältämät arvot on rajattu jäseniin jotka ovat liitetty tietystä entiteetistä.

Hierarkiat (Hierachies)

Konsolidoituja tai jäsenten ryhmittelyjä joita käytetään apuna raportoinnissa ja analysoinneissa. On olemassa kaksi hallintatapaa, eksplisiittinen ja periytetty. Hierarkiat tuottavat tai varmistavat lopputuloksen jossa arvoja ei voida tuplata tai hävitä loppukäyttäjäsovelluksissa.

Ryhmittelyt (Collections)

Tarjoavat mahdollisuuden joustavaan ryhmittelyyn jollaista hierarkiat eivät voi tukea.

Advertisement

From → Masterdata

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: